Kryptovaluutat ovat olleet uutisissa viime aikoina, koska veroviranomaiset uskovat, että niitä voidaan käyttää rahanpesuun ja verojen kiertämiseen. Jopa korkein oikeus nimitti erityisen Black Money -tutkintaryhmän, suositteli, että tällaisella valuutalla käytävää kauppaa estetään. Vaikka Kiinan kerrottiin kieltäneen jotkin suurimmat Bitcoin-kaupankäyntioperaattorinsa, USA:n ja Kanadan kaltaisilla mailla on lakeja, jotka rajoittavat kryptovaluuttojen osakekauppaa.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta, kuten nimestä voi päätellä, käyttää salattuja koodeja tapahtuman suorittamiseen. Muut käyttäjäyhteisön tietokoneet tunnistavat nämä koodit. Verkkoreskontraa päivitetään paperirahan sijaan tavallisilla kirjanpitomerkinnöillä. Ostajan tiliä veloitetaan ja myyjän tiliä hyvitetään kyseisellä valuutalla.

Miten kryptovaluutoilla tapahtuvat maksutapahtumat?

Kun yksi käyttäjä aloittaa tapahtuman, hänen tietokoneensa lähettää julkisen salauksen tai julkisen avaimen, joka on vuorovaikutuksessa valuutan vastaanottavan henkilön yksityisen salauksen kanssa. Jos vastaanottaja hyväksyy tapahtuman, aloittava tietokone liittää koodinpätkän usean tällaisen salatun koodin lohkoon, joka on jokaisen verkon käyttäjän tiedossa. Erikoiskäyttäjät nimeltä ”Miners” voivat liittää ylimääräisen koodin julkisesti jaettuun lohkoon ratkaisemalla kryptografisen pulman ja ansaita samalla lisää kryptovaluuttaa. Kun kaivosmies vahvistaa tapahtuman, lohkon tietuetta ei voi muuttaa tai poistaa.

Esimerkiksi BitCoinia voidaan käyttää myös mobiililaitteilla ostosten tekemiseen. Sinun tarvitsee vain antaa vastaanottimen skannata QR-koodi älypuhelimesi sovelluksesta tai tuoda ne kasvotusten Near Field Communication (NFC) -tekniikan avulla. Huomaa, että tämä on hyvin samanlainen kuin tavalliset verkkolompakot, kuten PayTM tai MobiQuick.

Kovat käyttäjät vannovat BitCoinin hajautetun luonteen, kansainvälisen hyväksynnän, anonymiteetin, tapahtumien pysyvyyden ja tietoturvan vuoksi. Toisin kuin paperivaluutta, mikään keskuspankki ei hallitse kryptovaluuttaan kohdistuvia inflaatiopaineita. Tapahtumareskontrat tallennetaan Peer-to-Peer-verkkoon. Tämä tarkoittaa, että jokainen tietokoneen siru laskentatehollaan ja tietokantojen kopiot tallennetaan jokaiseen verkon solmuun. Pankit puolestaan tallentavat tapahtumatietoja keskustietovarastoihin, jotka ovat yrityksen palkkaamien yksityishenkilöiden hallussa.

Kuinka kryptovaluuttaa voidaan käyttää rahanpesuun?

Jo se tosiasia, että keskuspankit tai veroviranomaiset eivät valvo kryptovaluuttatransaktiota, tarkoittaa, että tapahtumia ei aina voida merkitä tietylle henkilölle. Tämä tarkoittaa, että emme tiedä, onko kauppias saanut arvonsäilön laillisesti vai ei. Kaupan kohteena oleva kauppa on myös epäilyttävä, sillä kukaan ei osaa sanoa, mitä vastiketta saadusta valuutasta annettiin.

Mitä Intian laki sanoo tällaisista virtuaalivaluutoista?

Virtuaalivaluuttoja tai kryptovaluuttoja pidetään yleisesti ohjelmistona, ja siksi ne luokitellaan tavaraksi vuoden 1930 tavaramyyntilain mukaan.

Heihin sovellettaisiin myynnin tai oston välillisiä veroja sekä GST:tä Minersin tarjoamista palveluista.

On edelleen melkoista sekaannusta siitä, ovatko kryptovaluutat kelvollisia valuuttana Intiassa, ja RBI, jolla on valtuudet selvitys- ja maksujärjestelmistä ja ennakkoon maksetuista siirtokelpoisista instrumenteista, ei todellakaan ole valtuuttanut ostamaan ja myymään tämän vaihtovälineen kautta.

Kaikki Intiassa asuvan vastaanottamat kryptovaluutat kuuluisivat näin ollen vuoden 1999 valuutan hallintalakiin, jotka koskevat tavaroiden tuontia tähän maahan.

Intia on sallinut BitCoin-kaupankäynnin erikoispörsseissä sisäänrakennetuilla suojatoimilla veronkiertoa tai rahanpesua varten sekä Know Your Customer -normien noudattamista. Näitä pörssejä ovat Zebpay, Unocoin ja Coinsecure.

Esimerkiksi BitCoineihin sijoittavilta veloitetaan saadut osingot.

Myös virtuaalivaluuttoja sisältävien arvopapereiden myynnistä saadut myyntivoitot verotetaan tuloina ja sitä kautta IT-ilmoitusten jättämisessä verkossa.

Jos sijoituksesi ovat suuria tässä valuutassa, sinun on parempi saada apua henkilökohtaisesta veropalvelusta. Verkkoalustat ovat helpottaneet veron noudattamista huomattavasti.